Gebelik ve Riski gebelik Takibi

Riskli Gebelik Nedir?

Sağlıklı bir doğum ve başarılı bir gebeliğin gerçekleştirilebilmesi için özelikle takip edilmesi gereken gebeliklerden biri riskli gebeliktir. Riskli gebelik, normal başlayan gebeliklerde riskli gebelik kategorisinde yer alan hastalıkların yaşanmasıyla gelişebilmektedir. Bu yazıda İstanbul’da riskli gebelik takibi nasıl yapılır, erken doğum nedir, yüksek riskli gebelik nedir, gebelikte diyabet nedir, gebelikte yüksek tansiyon ne anlama gelmektedir, gebelik şekeri tanısı nasıl yapılır, gebelik şekeri nasıl ölçülür, gebelikte kan uyuşmazlığı nedir ve ikiz gebeliklerde dikkat edilmesi gereken unsurlar gibi pek çok konuda kafanızda soru işareti yaratan sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Neler Yapıyoruz?

Normal ve Riskli gebeliklerinizi takip ederek bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanızı sağlıyoruz.

Riski Gebelik Takibi

Hamilelik son derece doğal ve normal ilerleyen bir süreçtir. Ancak bazı durumlarda gebelikle beraber gelişen birtakım rahatsızlıklar ya da anne adayının hamile kalmadan önce sahip olduğu rahatsızlıklar bazı problemlere neden olarak gebeliği riskli ya da yüksek riskli gebelik sınıfına dahil edebilmektedir. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı, yüksek riskli gebeliklerde tehlike altındadır. Bu nedenle böyle gebelikler mutlaka uzman bir hekim tarafından izlenerek kontrol altında tutulması gereken gebeliklerdir. Normal gebelik takibine kıyasla bir hayli farklı gereklilikleri olduğu için, riskli gebelik takibinde tamamen farklı bir yol izlenmektedir.

Gebelik sırasında ve sonrasında anne adayının risk değerlendirilmesini, fetüs anne kaynaklı pek çok hastalığın doğum öncesinde teşhisini, tedavi ve takip planlarını ve acil durum tedavi uygulamalarının tamamını içeren prosedür yüksek riskli gebelik takibi olarak adlandırılır. Fizyolojik olarak son derece normal olan hamilelik birçok anne adayı için hayatlarının en unutulmaz deneyimidir. Fakat bazı durumlarda bebek ya da annede gelişebilen bir komplikasyon sonucunda gebelik risk altına girebilir.

Anne adayının tıbbi ve genetik geçmişinde ilaç kullanımı, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı, çevresel faktörler ve sosyal statüsüyle ilgili pek çok soru sorularak risk değerlendirilmesi yapılır.

Anne adayında maternal ya da fetal faktörler gibi gebeliği olumsuz etkileyebilecek unsurların tespit edilmesi durumunda gebelik yüksek riskli gebelik kategorisine alınır. Riskli gebelik sınıfında gebelik diyeti, erken doğum, preeklampsi, tekrarlanan gebelik kayıpları gibi rahatsızlıklar yer alır.

Risk faktörünü belirlemedeki en önemli unsurlar genetik faktörler, sosyoekonomik faktörler, mesleki faktörler, etnik faktörler, anne yaşıdır. Problemli bebeği olma ihtimali yüksek olan anne adayının sağlıklı doğum yapma ihtimalini en yükseğe çıkarmak genetik faktörlerin temel amacıdır.

Riskli Gebelik Nedenleri;

Yapıları ve damarları tutan sistemik hastalıkların görülmesi,
Anne adayının 18 yaşından küçük ya da 35 yaşından büyük olması,
Anne ve baba adayı arasında akrabalık olması,
Anne adayında tansiyon, guatr, şeker, kalp, karaciğer, kolajen doku hastalıkları
Anne adayının aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olması,
Anne adayının sigara ya da alkol kullanması,
Anne adayının herhangi bir nedenle ilaç kullanması
Annenin adayının gebelik döneminden önce sağlık problemi olmamasına rağmen, tamamiyle gebeliğe bağlı ortaya çıkabilen gebelik dönemi problemleri,
Anne adayının tekrarlayan düşüklerinin olması,
Anne Adayına Bağlı Gebelik Dönemi problemleri;
Gebelikte kanama (vajinal kanama)
Gebelikte suyun erken gelmesi
Gebelik diyabeti (gebelik şekeri)
Gebelikte erken doğum riski
Gebelik zehirlenmesi
Gebelikte rahim ağzı yetersizliği
Bebeğe Bağlı Gebelik Dönemi Sorunları;
Bebekte kan uyuşmazlığı
Bebeğin suyunun normalden fazla olması
Bebekte sakatlıklar (fetal anomali)
Bebekte gelişme geriliği
Bebeğin suyunun normalden az olması İkiz ve çoğul gebelikler...