HPV Genital Siğil

HPV Genital Siğil

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri de genital siğillerdir ve partner sayısı fazla olan bireylerde görülme ihtimali daha yüksektir. Siğillere neden olan mikroorganizma Human Papilloma virüsüdür ve genital siğillerden farklı başka hastalıklara da sebebiyet verebilmektedir. Op. Dr. Suat Karataş İstanbul Memorial Bahçelievler Hastanesinde genital siğil tedavisi konusunda hizmet vermektedir ve bu içerikte sizlere genital siğilin nasıl bulaştığı, teşhis ve tedavi yöntemleri, belirtileri ve risk faktörleri hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.

Genital Siğil Nedir?

HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar kategorisinde değerlendirilen, genital bölgede siğil oluşumlarına sebep olan bir enfeksiyondur. Genital siğiller cinsel temas (vajinal, oral ya da anal) sonucu bulaşabilir ve enfeksiyon seviyesi vakadan vakaya değişik gösterir.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğilin bulaşmasına sebep olabilecek risk faktörleri; erken yaşta ilişkiye girmek, korunmasız cinsel ilişki, çok sayıda farklı cinsel partnere sahip olmak, cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyona daha önce yakalanmış olmak ya da bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması olarak sıralanabilir.

Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir?

Kişinin daha önce başka bir enfeksiyona yakalanmış olması ve bağışıklık siteminin durumu HPV enfeksiyonunun ortaya çıkışını hızlandırır. Risk faktörü yüksek cinsel temaslar ve enfeksiyonun görülmesi arasındaki süre 3 hafta kadar kısa ya da 24 ay kadar uzun olabilmektedir. HPV belirtileri görüldüğünde uzman doktor tarafından HPV testi ile ya da yalnızca fiziksel muayene ile tanı koyulabilmektedir.

HPV Testi

Fiziksel muayene sırasında atipik yapıda olduğu gözlenen genital siğiller için kesin tanı konulması histopatolojik araştırma gerektirebilir bu durumda alınan dokuda eş zamanlı HPV değerlendirilmesi yapılabilir. Kadın ve erkeklerde HPV tanısı farklı yöntemlerle yapılır. Kadın hastalarda smear testi uygulamak daha uygun kabul edilirken, erkek hastalarda da üretral sürüntü üzerinde yapılan multiplex PCR testi kesin HPV tanısı için isabetli kabul edilmektedir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller değerlendirildiğinde vücutta deri üzerinde kabarık, pembe-kahve tonlarında ve yassı et beni şeklinde görünen oluşumlar şüphe yaratmalıdır. İlk fark edildiklerinde birkaç milimetre kadar küçük olabilecekken, kişinin bağışıklık sitemi durumuna bağlı olarak zaman geçtikçe birkaç santimetreye ulaşabilirler. Hatta immunsupresif yani bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda çoğunlukla nodül şeklinde gözlenmektedir. Genital siğiller bazı vakalarda hiçbir belirti oluşturmadan da ilerleyebilmektedir. Ancak sıkça karşılaşılan belirtiler şöyle ifade edilebilir:

Kadınlarda;

  • Genital bölgede kaşıntı (dış genital bölgedeki siğiller)
  • Cinsel ilişki sırasında meydana gelen kanama

Yukarıda ifade edilen belirtiler neticesinde bulaşıcı olan bu genital siğillerin ilişki esnasında prezervatif kullanımına karşı gösterilmesi gereken özenin tekrar altı çizilmelidir.

Erkeklerde ise genital siğiller çoğunlukla testis, kasık ve makat bölgesinde gözlenirken nadiren de olsa anüs ve idrar yolunda da görülebilmektedir.

HPV enfeksiyonu insan vücudunda çok çeşitli bölgede görülebilir ancak erkeklerde ve kadınlarda sıkça rastlanan bölgeler belirtilebilir. Kadınlarda vajina, dış genital bölge, serviks yanı rahim ağzında genital siğillere rastlanabilirken erkeklerde genellikle perinal ve dış genital bölgede görünür.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için kullanılacak en uygun ve etkili yöntem hastanın durumu değerlendirilerek uzman doktor ve hasta iş bilirliği ile belirlenmelidir. Genital siğil tedavisi için biline yöntemler kısaca şöyle açıklanabilir:

Eksizyonel Yöntem:

Genital siğillerin hastanın vücudunda büyük kondinomlar yani yoğun iri kümeler halinde görünmesi durumda uygulanacak en uygun tedavi yöntemi eksizyonel yöntemlerdir. Bu metotla lokal ya da genel anestezi altında konidomlardan büyük parçalar cerrahi müdahalelerle çıkarılır. Medikal tedavilerle beraber uygulanan destrüktif yöntemlerle tedavi sonuca doğru devam ettirilir.

Elektrokoterizasyon:

Dış genital bölgelerde gözlenen kondinomlar için etkili görülen bu yöntem tanımsal olarak elektrikle yakma anlamına gelir. Bipolar koter yöntemi lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir yöntemdir ve vakanın durumuna bağlı olarak tekrarlanmayı gerektirebilir.

Karbondioksit Lazer Ablasyonu:

Destrüksiyonu yöntemlere bir diğer örnek de CO(karbondioksit) bazlı lazer uygulaması ile genital siğil tedavisidir. Bu yöntemin en baskın özelliği bölgede iz kalmasını engelleme ihtimalinin yüksekliğidir.

Kriyoterapi:

Bu yöntemin en belirgin avantajı ağrısız olması ve çok daha kolay gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Kriyoterapi ile sıvı nitrojen kullanılarak siğil ve çevresi dondurulur ve bu şekilde tedavi sağlanır.

error: No action